De Lokatie foto van collega Sam voor interview

Ze kunnen mijn geintjes wel waarderen

Ze kunnen mijn geintjes wel waarderen

Hij woont sinds een maand op zichzelf en heeft de ambitie om straks meer geld te verdienen. Sam Goudberg (21) uit Amsterdam-Noord werkt in het magazijn van kringloopwinkel De Lokatie.

Na het behalen van zijn mbo-diploma bij het ROC op Maat wilde Sam niet thuiszitten. “Via internet vond ik deze baan bij De Lokatie. Op maandag en donderdag werk ik bij speelgoed en dinsdag en vrijdag bij kleingoed. Uitzoeken en prijzen.”
Vindt hij het werk leuk? “Daar ben ik neutraal in. Dingen moeten nu een- maal worden gedaan.” Sam heeft een manier gevonden om het werk goed te doen en vol te houden. “Ik breng mezelf onder hypnose. Dan ben ik nooit onzeker. En het voordeel is dat je daarna alles binnen een seconde weer vergeet. Als ik nuchter ben, ben ik wel een sloddervos. Maar onder hypnose kun je me een pietje-precies noemen.”

MAZZELTJES

Hij komt vaak onzekere mensen tegen op het werk, vertelt Sam. “Ze werken hier langer dan ik maar weten niet hoe ze de spullen goed moeten uitzoeken of prijzen. Als het om werk gaat, wantrouw ik iedereen. Als ie- mand zegt dat een doos spullen is uitgezocht, vraag ik mezelf af: is het wel góed uitgezocht? Ik moet het dubbelchecken, dat kost tijd, maar ik haal wel de fouten eruit. Ik zeg er nooit wat van, ik wil mijn collega’s niet verraden.”
Ook het prijzen van spullen vergt kennis van zaken. Sam geeft een voorbeeld: “Voor een origineel Hei- nekenglas kun je gemakkelijk € 1,50 vragen. Je moet de prijs reëel houden en niet zomaar mazzeltjes weggeven. Een merkknuffelbeest van Marvel kost bijvoorbeeld wel € 2,50. Mensen die minder alert zijn, maken er 50 cent van maar ik zie de bijzonderheid ervan.”

LEIDINGGEVEND

Het werk in het magazijn van De Lo- katie ziet Sam als een opstap naar een leidinggevende functie. “Dan heb ik wel eerst het certificaat ‘Start Werk & Blijf veilig’ nodig van het SWB. Ik hoop dat ik via De Lokatie die cursus mag doen.”
Met een hogere functie wordt ook zijn salaris hoger en dat kan hij wel gebruiken. Sam: “Ik woon nu op mezelf, met een huisgenoot. Er zijn rekeningen die ik moet betalen. Het is begeleid wonen via de Heeren van Zorg, ik ben nu nog te jong om he- lemaal alleen te wonen. Ze moeten er vertrouwen in hebben, over 4 jaar lukt het hopelijk alleen. Of met een meisje, maar ja, een meisje vinden is best lastig.”
Bij De Lokatie is Sam in ieder geval al een populaire collega. “Ik vertel graag moppen in de kantine, sommige bedenk ik zelf. Ja, ze kunnen mijn geintjes wel waarderen.”